X

FAQ

Vanliga frågor & svar

På engelska heter det Frequently Asked Questions (därav FAQ).

Här finns de mest förekommande frågorna och svaren som berör Dörrglans produkter, alltifrån användning och vart man kan köpa medlet. Denna FAQ riktar sig därmed till slutanvändare / konsumenter.

Nej, Dörrglans Original appliceras enkelt för hand, det krävs ingen polering och inga maskiner. Arbeta i cirkulära eller raka rörelser och torka av överskottet efter 10-15 minuter, mer än så behövs inte. PS, dörren bör vara ren och fri från gamla vaxrester och polermedel för bästa resultat.

Dörrglans Original Kit innehåller följande:

1 x 250 ml flaska med Dörrglans Original
1 x Applikator
1 x Mikrofiberduk

Allt kommer förpackat i en snygg och trevlig kartong med instruktioner på baksidan.

Dörrglans Original levereras i en rejäl 250 ml flaska och en fullvuxen ytterdörr kräver endast 1-2 matskedar, det betyder att medlet räcker till väldigt många behandlingar av en och samma dörr, eller varför inte till husets alla dörrar? Flera gånger om!

Den viktigaste punkten är troligtvis att ”Lite av medlet räcker till MYCKET!” Använd endast den mängd som krävs för att få ut ett tunt lager över hela dörren eller garageporten, så blir det mycket smidigare att buffra av ytan med mikrofiberduken. Kom ihåg att medlet är trögflytande!

Dörrglans Original är ett helt unikt medel framtaget för ytterdörrar och garageportar i Sverige. Det är varken ett vax eller polermedel. Ett vax återställer inte någon färg överhuvudtaget, och ett polermedel ”slipar ner” ytan. Dörrglans Original däremot fuktar upp de matta färgporerna och lämnar en skyddande hinna! Därav sloganen ”Skyddar, bevarar & återställer lystern!”.

Ja, Dörrglans Original fungerar på alla olika kulörer, exempelvis röda dörrar, svarta dörrar, gråa dörrar, gula dörrar, blåa dörrar, gröna dörrar, lila dörrar, orange dörrar och mycket mera! Vita dörrar också, givetvis, men där är det lite svårare att få den där ”Wow-faktorn” eftersom en solblekt vit dörr inte märks av lika tydligt.

Det gör heller ingen skillnad om ytterdörren har polyuretanfärg eller 1K vattenburen färg, det fungerar bra oavsett och reagerar ej negativt på något sätt. Dörrglans Original har applicerats på hela nymålade dörrar med både 1K vattenbaserad, polyuretanfärg och mycket annat.

Vidare så har medlet testats på bl.a. följande färger för att påvisa dess kompatibilitet: 50 år gammal inomhusdörr, helt nya innerdörrar, 20 år gammal ytterdörr, lackfärg inomhus, plåtfärg utomhus, med mera.

Nej. Dörrar i ek, teak eller furu (som INTE är målade) skall behandlas och underhållas med avsedd träolja och ingenting annat.

Ja, faktiskt! Även om Dörrglans Original är specifikt framtagen till målade ytterdörrar och portar, så fungerar det ypperligt bra till exempelvis bilens interiöra och exteriöra plastdetaljer, gummidetaljer, däcksidor, instrumentpanel och mycket annat som inte har en porös yta. Medlet är faktiskt så pass bra att det enligt tester överträffat andra specifika bilvårdsartiklar inom detta område!

Dörrglans Original har testats i svenskt klimat på flera olika typer av dörrar från en mängd olika dörrtillverkare, både på nymålat och gamla slitna dörrar. Det har aldrig hänt att färgen på dörren eller porten har tagit skada av detta medel. Faktum är att produkten i sig inte ens är klassificerad som ”Farlig” och behöver ej märkas, otroligt nog! Detta gör medlet aningen unikt.

Nej, självklart inte. Medlet lämnar en vattenavstötande hinna som står emot regn utan att det bildas fula fläckar eller ränder. Om dörren eller porten är helt oskyddad från regn och är monterad i ett sådant läge varav den blir dyngblöt vid varje oväder, så kan den behöva behandlas lite oftare än om den har ett visst tak som skydd, eller utfall från husets egna tak.

Det räcker med en noggrann rengöring, förslagsvis med lite diskmedel utspätt i vatten, som sedan sprayas ut och torkas av.

Om dörren redan är behandlad med ett vax eller dylikt så behöver detta avlägsnas för bästa resultat, det kan man göra med exempelvis en clay bar och tillhörande medel, eller alkaliskt rengöringsmedel / avfettning utspätt i vatten (en mild/skonsam lösning).

Kom ihåg att låta dörren torka så att den är helt torr innan applicering påbörjas av Dörrglans Original.

Absolut! Det borde du även göra! Medlet, Dörrglans Original, är testat på helt nymålade ytor, samma som dörrtillverkarna använder, både vattenburen färg och polyuretan!

Vi rekommenderar dock att en första behandling görs mellan 3-6 månader efter att dörren monterats, varav färgen verkligen har härdat och ytan hunnit bli lite mer väderbiten och mottaglig för medlet.

Med Dörrglans Original så fuktas färgporerna och ger lystern åter! Det blir ingen högglansig yta (trots namnet), utan den finish som bildas är jämnt fördelad utan fläckar och alltför mycket glans, såsom dörren är tänkt att se ut helt enkelt. Man skulle kunna säga att den blir halvblank, lite beroende på hur den såg ut tidigare.

Ja, självklart! Faktum är att Dörrglans Original innehåller extra UV-skydd mot vad som är standard i branschen för liknande produkter (exempelvis inom bilvård).

Nej! Ett utav de främsta målen när produkten togs fram var att skapa en långvarig effekt som står emot våra fyra årstider och allt dem bär med sig i form av solljus, vind, regn och rusk, kyla och snö. En behandling håller cirka 6-12+ månader men kan mycket väl ge ett godtyckligt resultat även efter 1 år, eller kortare tid beroende på hur utsatt dörren är för väder och vind.

Nej tyvärr, ni som konsument behöver vända er till närmsta återförsäljare, antingen lokalt på orten (fysisk butik) eller via en webshop. En komplett lista med återförsäljare av Dörrglans produkter finns på sidan Återförsäljare i menyn.

Är ni en butik och önskar bli återförsäljare? Skicka ett mejl så är ni igång innan ni vet ordet av det!

Det är återförsäljarna av medlet som själva sätter sina priser, kika med dem för aktuell prissättning.

Rekommenderat pris ut till kund är 349 kr inklusive moms, men ni kanske hittar produkten både till ett lägre eller högre pris då det kan skilja bland olika butiker, vilket inte är ovanligt.

Dörrglans Original inkluderar hela 250 ml Dörrglans-medel, 1 st applikator och 1 st mikrofiberduk, allt förpackat i en trevlig och snygg kartong

Efter många års tester att försöka återställa lystern i färgen hos solblekta dörrar, så har inget medel fungerat särskilt bra överhuvudtaget. Det pratas om vax, polish, en kombination av dessa, och andra saker. Inget har varit tillfredställande nog!

Bilvax återställer ingen färg, utan lägger sig som ett skyddande lager medan dörren stegvis blir sämre (solblekt). Detta är alltså ingen lösning för att återställa, men för att skydda och bevara så kan det bromsa effekten litegrann.

Polish, eller polermedel på svenska, ter sig lite bättre i att försöka återskapa den där känslan från när dörren var ny, men resultatet tonar bort relativt fort enligt egen erfarenhet.

Dörrglans Original är bara att kleta på och njuta av resultatet mitt framför ögonen! Med en god doft av körsbär så blir behandlingen ännu roligare, den lilla stund det varar vill säga, för det tar bara 5-10 min (därefter 10-15 min torktid innan avtorkning).

Nej, Dörrglans Original har ingen tillsatt färg, medlet är transparent och trögflytande.

Produkten är framtagen i flera olika skeden, den har gått ifrån att vara löst flytande till trögflytande, varav sistnämnda gav det bästa resultatet men också en tuff utmaning för kemisten, som dock lyckades till slut.

Medlet har en härlig doft utav äpple, allt för att göra arbetet top notch! 🙂

Vi rekommenderar att man eftertorkar för bästa finish samt för att medlet inte ska dra till sig småflugor.

Innan ni kan måla om dörren efter att den behandlats med medlet Dörrglans Original, så behöver detta tas bort, dvs. den hinna som skyddar och som är lite ”glatt” (fett). Detta kan göras med ett avfettande rengöringsmedel exempelvis, varav man sedan slipar till ytskiktet på dörren som förberedelse inför målningen (precis som vanligt med andra ord).

Ja, det går bra att tvätta mikrofiberduken i 60 grader Celsius medan applikatorn bör sköljas med allrengöring eller dylikt.

Kom ihåg att tvätta duken separat alternativt ihop med andra liknande dukar, både pga. färgen (duken är röd) samt medlet.

Receptet till Dörrglans Original kan vi tyvärr inte avslöja, det finns inlåst i ett kassavalv djupt inne i de småländska skogarna och det är enbart två personer som har tillgång kombinationen. Det sista är förstås inte sant, men hemligheten bakom produkten kan tyvärr inte skrivas här. 🙂

Dörrglans Original förvaras bäst där det är ventilerat och rumstemperatur, exempelvis i ett skåp med god ventilation (ej direkt solljus). Det går även utmärkt att förvara det torrt och svalt i en källare eller garage.

Medlet är testat, i laboratorium, ned till minus 15 grader Celsius utan att frysa. Därutöver är det testat i kallgarage ned till minus 22 grader Celsius, vilket det klarade galant. Vi blir inte förvånade om det klarar -30 grader eller lägre temp!

Dörrglans Original innehåller mindre än 1% paraffinvax.

Nej, Dörrglans Original är silikonfritt.

Nej, Dörrglans Original innehåller ingen PFAS överhuvudtaget.

Nej, Dörrglans Original är inte brandfarligt. Utöver tester i labbet (och därmed det resultat som framgår i säkerhetsdatabladet) så har vi faktiskt försökt att skapa olika scenarier för att antända medlet, dock utan framgång.

Nej och nej! Dörrglans Original är OTROLIGT NOG inte klassificerad som farlig enligt gällande CLP-bestämmelser! Den är inte brandfarlig, farlig för huden eller på något annat sätt farlig i den bemärkelse, vilket har varit en utav de svårare utmaningarna.

Självklart finns Säkerhetsdatablad (SDS) att rekvirera / ladda hem på sidan Dörrglans i menyn samt i sidfoten.

Om ni mot all förmodan lyckas få slut på Dörrglans Original (lite räcker som sagt till MYCKET!) så ska produktens förpackning sorteras och återvinnas enligt följande:

  • Ytterförpackningen i kartong sorteras som pappersförpackning.
  • Flaskan (om den är tom) och korken sorteras som plastförpackning.
  • Applikatorn och mikrofiberduken slängs i restavfall.

Om det fortfarande finns medel kvar i flaskan, så skall denna sorteras enligt nationella och lokala föreskrifter, exempelvis hos er närmsta återvinningscentral i depån för kemi.

Dorrglans.se / Jonathan Petersson Enskild Firma är ansluten till NPA – Näringslivets Producentansvar.